Nagyvilág

Vatileaks: villámper lesz

Október 6-ára akár le is zárulhat a Vatikánból kilopott bizalmas iratok ügyének tárgyalása, amelyre négy tárgyalási napot szánnak. Az olasz sajtó villámpert emleget.

Két, egymástól különválasztott perben folytatódik Gabriele és Sciarpelletti bírósági tárgyalása – jelentette be Giuseppe Dalla Torre, a háromfős bírói testület elnöke. A lopás minősített esetével vádolt Gabriele perének tárgyalása október 2-án folytatódik. A héten még három tárgyalási nap lesz. Négy tárgyalási nap elég lesz, a Gabriele elleni bírósági per október 6-ra le is zárulhat – hangoztatta Dalla Torre az Ansa hírügynökség tudósítójának beszámolója szerint.
Az olasz sajtó máris “villámperről” beszél, azt kérdezve, elég lesz-e egy hét a kilopott bizalmas iratok ügyének tisztázására, Gabriele esetleges társainak vagy megbízóinak azonosítására. Kedden kezdődik Gabriele meghallgatása. A bíróság a védelem által kért tanúkat idézi maga elé, közöttük Georg Gaensweint, XVI. Benedek pápa titkárát, a pápai lakosztályban dolgozó laikus nővérek egyikét és a Gabrielét letartóztató, a komornyik otthonában házkutatást tartó csendőrség tagjait.
Az egyelőre nem ismert, mikor folytatják a bűnpártolással vádolt Sciarpelletti ügyének tárgyalását. A tárgyalás azért szombaton kezdődött, mivel a bírák a hét többi napján az olasz bíróságokon dolgoznak. A per zárt ajtók mögött zajlik. Egyedül a L’Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehetnek jelen, valamint néhány sorsolással kiválasztott újságíró, összesen nyolcan. A dokumentumokat közlő Gianluigi Nuzzo olasz újságíró szombaton Twitteren fejezte ki szolidaritását Gabrielével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik