Nagyvilág

Attila életét tanulmányozza a brit uralkodó férje

Fulop-herceg(960x640)(2).jpg (fülöp herceg, )
Fulop-herceg(960x640)(2).jpg (fülöp herceg, )

A hun hadvezér-uralkodóról olvas karácsonykor Fülöp herceg.

A 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg és 86 éves hitvese, II. Erzsébet királynő menetrendszerű vonattal utazott a londoni King’s Cross pályaudvarról karácsonyi vakációjára. A királynő és családtagjai hagyományosan a Norfolk grófságbeli Sandringham kastélyában töltik az év végi ünnepeket.

Vitt olvasnivalót

A pénteki brit sajtó fotókkal illusztrált beszámolói szerint Fülöp egy vaskos könyvvel a kezében szállt fel a vonatra. A kötet Christopher Kellynek, a cambridge-i egyetem történészének munkája a Római Birodalom bukásáról és a V. századi hun hadvezér-uralkodó ebben játszott szerepéről.

Az agg herceg a jelek szerint érdekesnek találta a művet, mert még akkor is ezt a könyvet szorongatta a kezében, amikor a vonat a másfél órás út után – hat perc késéssel – megérkezett a norfolki King’s Lynn vasútállomására.

Várják Katalint is

Az uralkodói házaspár a közeli Sandringham kastélyában költi el hagyományos karácsonyi ebédjét – egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan kiknek a társaságában.

A legfőbb kérdés az, hogy jelen lesz-e Vilmos herceg és várandós hitvese, Katalin hercegnő. Katalint ugyanis két hete kórházba kellett szállítani heveny terhességi rosszullétek miatt, és bár a hercegnőt már hazaengedték, nem hivatalos – de nem is cáfolt – értesülések szerint még mindig szenved a tünetektől.

A jelenlétében bízók reményeit erősítette ugyanakkor, hogy Katalin – aki tavaly esküdött örök hűséget a brit trón majdani várományosának – a múlt héten megjelent az év brit sportolóját megválasztó hagyományos év végi ceremónián, és személyesen adta át az elismerést a BBC-közönségszavazás győztesének, Bradley Wiggins országúti kerékpárosnak, aki az idén – első britként – megnyerte a Tour de France-t, majd a londoni olimpiai játékokon is diadalmaskodott.

Királynő 3D-ben

Akárki lesz is jelen a sandringhami ebéden, a királyi család idei karácsonya egy technikai újítással mindenképpen gazdagodik. Háromdimenziós technológiával is rögzítették II. Erzsébet királynő hagyományos karácsonyi televíziós üzenetét, amelyet az uralkodó az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeihez intéz minden év december 25-én.

Ez lesz a királynő 55. televíziós karácsonyi beszéde, az üzenetet azonban most első ízben sugározzák 3D-technológiával is.
A modernizálásra több évforduló is alkalmat szolgáltatott: éppen 80 esztendeje, 1932 karácsonyán hangzott el az első karácsonyi rádióüzenet, amelyet az akkori uralkodó, V. György király – II. Erzsébet királynő nagyapja – mondott el az alattvalóknak, öt évre rá, vagyis 75 éve pedig VI. György koronázása volt az első, élőben közvetített, nem stúdióból sugárzott televíziós esemény Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik