Nagyvilág

Ítéletidő Amerika nyugati felén

Hóvihar (hóvihar)
Hóvihar (hóvihar)

Óriási hó lepte el Amerika egy részét, Kansastől Wisconsinig gyakorlatilag lehetetlen közlekedni.

Eddig 15-25 centi hó esett, a szél pedig csak tovább nehezíti a helyzetet, néhol szinte nulla a látótávolság.

Bizonyos városrészeket teljesen elzárt a hó, és a helyzet csak rosszabb lesz a szakemberek szerint. A havazás és az erős szél miatt valószínűleg sokat késnek a gépek a chicagói reptéren, míg Iowában és Nebraskában már most több tucat járatot törölni kellett, ami komoly nehézséget okozott az ünnepek előtti forgalomban.

A hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy aki teheti, most ne üljön autóba. Eközben egy másik vihar is közeledik Amerika nyugati partjai felé, akár 60 centi havat is hozhat.

Bulgáriában közben szükségállapotot hirdettek az erős havazás és a dermesztő hideg miatt. A hóviharok következtében határátkelőket kellett lezárni, több út pedig teljesen járhatatlanná vált a balkáni ország északkeleti felében. Csütörtökön közel 500 iskola maradt zárva, s a hatóságok azt tanácsolták a helyieknek, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A zord időjárás miatt mintegy 30 faluban van áramszünet, helyenként pedig nincs vízellátás sem.

A Fekete-tenger partján fekvő Várnában szerda óta nem üzemel az ország legfontosabb kikötője. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet a következő napokban mínusz 17 Celsius-fokig süllyedhet.

A hideg és az erős havazás Romániában is komoly gondot jelent: a hó kilenc főúton okoz jelentős fennakadásokat, 180 település pedig áram nélkül maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik