Nagyvilág

A tolvajoknak ítélték a megtalálónak járó milliókat

Kitüntetések (kitüntetések, érdemérmek, )
Kitüntetések (kitüntetések, érdemérmek, )

Nem kell visszafizetnie a lopott kincsek „becsületes megtalálójának” járó, 18 millió forintnak megfelelő összeget egy új-zélandi férfinak, pedig később kiderült, társával együtt ő lopta el azokat egy múzeumból.

Az új-zélandi legfelsőbb bíróság döntése szerint a 13 évig tartó börtönbüntetését töltő James Kapának azért nem kell visszaadnia a százezer új-zélandi dollárt, mert a jutalmat felajánló üzletemberek nem tekinthetők bűncselekmény áldozatának. És a rossz helyre került jutalmat csak a lopás áldozatainak lehetne visszaadni – közölte a Stuff című helyi lap.

Kapa és társa még 2007 decemberében rabolt ki egy katonai múzeumot, ahonnan 96 darab kitüntetést, köztük kilenc Viktória-keresztet vittek el. A rendőrség két héttel a lopás után ajánlotta fel a pénzjutalmat az elkövetők elfogásához vezető információkért vagy az érmek visszaszerzéséért. A pénzt egy brit és egy új-zélandi üzletember állta.

Egy ügyvéd egy hónappal később jelentkezett az új-zélandi hatóságoknál azzal, hogy a jutalomért cserébe vissza tudja adni az érmeket. 2008 februárjában a kitüntetések vissza is kerültek a múzeumba, a fejenként százezer dolláros jutalom pedig a két tolvajhoz, akiket azonban később letartóztattak és el is ítéltek. Kapa társa ekkor önként visszaadta a jutalmat, Kapa azonban ragaszkodott az összeghez.

Az ügy bíróságra került, és első fokon, majd a fellebbviteli bíróságon is arra kötelezték a tolvajt, hogy adja vissza a meg nem érdemelt jutalmat. A férfi azonban nem hagyta magát, és egészen a legfelsőbb bíróságig ment, ahol végül neki adtak igazat. A bírák 4-1 arányban döntöttek arról, hogy a jutalmat felajánló két üzletember nem kérheti vissza a pénzt, mert nem számítanak bűncselekmény áldozatának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik