Nagyvilág

Beszólt a magyaroknak az új-zélandi kormányfő

Új-Zélnad katonák (új-zéland, katonák, afganisztán, )
Új-Zélnad katonák (új-zéland, katonák, afganisztán, )

John Key azért kritizálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként, és szerinte emiatt nőttek meg az új-zélandi katonák elleni támadások. A Magyar Honvédség visszautasítja a vádakat.

„Nos, amennyire én tudom, a magyarok nem mozdulnak ki este. Legalábbis nem Afganisztánban – Budapesten lehet” – jelentette ki kérdésre válaszolva az új-zélandi miniszterelnök a TV3 televízió Firstline című műsorában. John Key azután bírálta a magyar csapatokat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban. A támadók a magyar katonák által ellenőrzött területről hajtották végre a rajtaütést, és az eset után felmerült a magyarok felelőssége is.

A 140 fős új-zélandi erők a közép-ázsiai ország Bámiján tartományában teljesítenek szolgálatot, amely a magyar csapatok által ellenőrzött Baglán tartománnyal szomszédos. Az új-zélandiak szerint a tálibok bagláni bázisaikról hajtanak végre támadásokat bámijáni célpontok ellen, ezek felszámolása pedig a magyarok feladata lenne.

John Key ugyanakkor kedden közölte, hogy kormánya nem fog diplomáciai nyomást gyakorolni Magyarországra vagy a NATO-ra, hogy a magyar hadsereg változtassa meg bevetési szabályait. „Ez egy jogos kérdés, de a magyarok álláspontja nem változott, mióta itt vannak. Úgyhogy nem gondolom, hogy bármit is megváltoztatna, ha akár közvetlenül, akár közvetve nyomást gyakorolnánk a magyarokra” – jelentette ki a kormányfő.

A vasárnapi támadás miatt az új-zélandi csapatok ezután Baglánban is végeznek majd őrjáratokat, de különleges egységeket nem vezényelnek az országba.

Közben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség reagált az új-zélandi kormányfő kijelentéseire. Az MTI megkeresésére a minisztériumnál közölték: a magyar tartományi újjáépítési csoportnak – a nyilatkozattal ellentétben – nem feladata a tálib ellenállás fészkeinek felszámolása, azt az erre a feladatra létrehozott (amerikai, német és afgán) harccsoportok végzik. Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása, amit a magyar katonák kiválóan látnak el – írták.

A minisztérium kitért arra is, hogy a tárca és a Magyar Honvédség együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt új-zélandi katonák bajtársainak és családtagjainak. Felidézték, hogy korábban Magyarország is megtapasztalta már bajtársai elveszítésének fájdalmas érzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik