Nagyvilág

Interneten árulja műveit a botcsinálta spanyol restaurátor

A 80 esztendős Celia Gimenezaugusztusban vált világhírűvé, miután önhatalmúlag restaurálta az észak-spanyolországi Borja város egyik templomának ékességét, Elias Garcia Martinez „Ecce Homo" című művét.

Az interneten árulja műveit az a botcsinálta spanyol restaurátor, aki bár jó szándéktól vezérelve, de korábban tönkretett egy Jézus Krisztust ábrázoló festményt Spanyolországban. A 80 esztendős Celia Gimenez egyik alkotása, a Las Bodegas de Borja (Borja borospincéje) című olajfestmény 1080 euróért (311 ezer forint) cserélt gazdát egy internetes árverésen. Az alkotó bejelentette, hogy a műveinek eladásából befolyó összeget a Caritas katolikus jótékonysági szervezet kapja.

Gimenez idén augusztusban vált világhírűvé, miután önhatalmúlag restaurálta az észak-spanyolországi Borja város egyik templomának ékességét, Elias Garcia Martinez „Ecce Homo” című művét. Az asszony nem bírta tétlenül nézni a festmény károsodását, és jó szándéktól vezérelve úgy átpacsmagolta a művet, hogy az szinte felismerhetetlenné vált.

Az internet révén elhíresült alkotást a netezők hamarosan Ecce Homóról (íme, az ember) Ecce Monóra (íme, a majom) keresztelték. A festmény azóta igazi turistalátványossággá vált, és ma már pólókról, illetve borcímkékről is visszaköszön a meglehetősen primitívre sikeredett arckép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik