Nagyvilág

Százéves freskót tett tönkre a 80 éves restaurátor

EcceHomo (freskó, restauráció, )
EcceHomo (freskó, restauráció, )

Egy nyolcvanéves spanyol öregasszony megelégelte, hogy a kisvárosa templomában lévő Jézus-arckép kezd eltűnni, és úgy döntött, megmenti. A végeredmény siralmas lett.

A meg nem nevezett nőt „csak a jó szándék vezette”, amikor nekilátott Elías García Martínez spanyol festő Ecce Homo című művének felújításához a Spanyolország északkeleti részében található Borja városában – írta a Guardian a város egyik önkormányzati képviselőjét idézve. A több mint százéves festmény egy ideje már igen rossz állapotban volt, de az elmúlt másfél évben különösen sokat romlott kinézete, és egyértelmű volt, hogy restaurációra szorul.

Ezt tudta a festő egyik unokája is, aki egy helyi kulturális szervezetnek adományozott pénzt a felújításra. A szervezet alig egy hónapja, júliusban készített felvételt katalógusába a már igencsak szétesett, de eredeti freskóról. Amikor azonban az augusztus elején érkezett adomány után újra ellenőrizték az alkotást, már csak a lelkes amatőr munkáját találták a templomban.

(Balra a freskóról 2010-ben készült felvétel, jobbra a “restaurált” verzió)

A szörnyen kinéző képet látva a hatóságok először azt hitték, hogy vandalizmussal van dolguk, ugyanis a nő senkit meg nem kérdezve hajtotta végre „mentőakcióját”. Most azt vizsgálják, hogy lehetséges-e a freskó megmentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik