Nagyvilág

Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban

Magyar-katonak-Afganisztanban(210x140)(1).jpg (afganisztán, magyar katonák, )
Magyar-katonak-Afganisztanban(210x140)(1).jpg (afganisztán, magyar katonák, )

Khilagay térségében történt a fegyveres összetűzés.

Szombat délelőtt harcérintkezésbe kerültek a magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (MAT) katonái az afganisztáni Khilagay térségében. A konfliktusban, amelyben a MAT állományából 21 fő, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) két százada vett részt, magyar katonák részéről személyi sérülés nem történt. A tűzharc alatt a MAT csoportja légi támogatást kért és kapott – olvasható a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Min írták, az incidens előzménye, hogy december 14-én éjszaka rakétabelövések érték a MAT táborát, amelynek körülményeit és az általa okozott esetleges anyagi károkat ma kezdték megvizsgálni és felmérni a szövetséges és az afgán katonák.

Magyar katonák a Khilagay-i bázison Fotó: MTI

Egykori OMLT

A magyar és amerikai katonákból álló Katonai Tanácsadó Csoportban – amely péntekig még OMLT (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) néven működött – jelenleg mintegy 40 magyar szolgál. A csoport fő feladata az ANA egyik zászlóaljának mentorálása.

A Honvédelmi Minisztériumnál éppen egy nappal ezelőtt közölték, hogy befejezte eddigi működését a honvédség Afganisztánban lévő műveleti tanácsadó és összekötő csoportja (OMLT), és a Khilagay-on ténykedő vegyes – magyar-amerikai – kiképzőkből álló csoport december közepétől módosított feladatrendszerrel, 2013 tavaszától pedig új helyszínen teljesít szolgálatot. Mint a tárcánál elmondták, a hangsúly az afgán katonák kiképzéséről, felkészítéséről áttevődik a tanácsadásra, a megnevezésük Katonai Tanácsadó Csoportra (Military Advisory Team, MAT) módosul és a PRT kivonásával (2013 tavaszán) Mazari-Sarif városában folytatják az afgán hadsereg mentorálását.

Az OMLT 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban; fő feladata az volt, hogy részt vegyen a Baglán tartomány tizennégy kerületének rendjéért felelős Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) kiképzésében és felkészítésében, valamint biztosítsa a kapcsolatot az NATO-erőkkel. A magyar katonákból és az ohiói nemzeti gárda tagjaiból álló OMLT egy nyolcszáz fős afgán zászlóalj kiképzését segítette, a mentorok létszáma körülbelül hatvan fő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik