Nagyvilág

Sürgetik a fegyvertartás szigorítását a tömegmészárlás után

Aláírásgyűjtéssel kérik az amerikai elnököt, hogy mielőbb szabjon gátat a szabad fegyverhasználatnak, megakadályozandó a newtowni tömegmészárláshoz hasonló eseteket.

Több mint 145 ezer ember írta alá az Egyesült Államokban helyi idő szerint hétfő délig azt a petíciót, amelyben lakossági kezdeményezésre, a pénteki connecticuti iskolai tragédia nyomán a lőfegyverek forgalmazásának szigorítását sürgetik Barack Obama amerikai elnöknél.

Az amerikai jogszabályok szerint az elnöknek már 25 ezer aláírás esetén reagálnia kell a petíciókra.

A Connecticut államban fekvő Newtown Sandy Hook általános iskolájában múlt pénteken 20 gyermeket és hat felnőttet lőtt agyon a 20 éves Adam Lanza, aki aztán magával is végzett. Obama vasárnap ismét megígérte: azon fog munkálkodni, hogy a jövőben ilyen tragédiák ne fordulhassanak elő. Terveit azonban mindeddig nem részletezte.

Az említetten kívül két másik petíciót is intéztek az elnökhöz a témában. Az egyik – amelyet eddig 29 ezer ember írt alá – szigorú törvényeket követel a fegyverekről. A másik – 14 ezer aláírással – a lőfegyverek szigorúbb ellenőrzésére szólít fel.

Közben megkezdődött az áldozatok temetése és egyre többen beszélnek egy új betegségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik