Élet-Stílus

Beteg, zseni vagy hidegvérű gyilkos az amerikai mészáros?

newtown (newtown, )
newtown (newtown, )

A tragikus newtown-i események kapcsán új betegség került a figyelem középpontjába: az Asperger-szindróma.

Az egész világot megdöbbentette az amerikai iskolai mészárlás híre. A connecticuti Newtown általános iskolájában a 20 éves Adam Lanza 27 embert lőtt le, köztük 20 kisgyereket. A legfrissebb hírek szerint az elkövető – aki magával is végzett a vérengzéskor – ismerősei szerint rendkívül zárkózott, de okos volt, az erőszakosság korábban nem volt jellemző rá.

Az autizmus egyik formája

Sajtóhírek szerint Adam Lanza Asperger-szindrómában szenvedett. Ez egy fejlődési zavar, amely lényegét tekintve az autizmus egy enyhe formája. Különbség azonban, hogy kisgyerekkorban – az autizmussal ellentétben – nincs késés a szociális interakciókban, a nyelvi képességekben, sőt az Asperger-szindrómásoknak gyakran az átlagosnál magasabb az intelligenciája. Ezen jellemzők miatt a kórt nehéz felismerni, egyes becslések szerint az esetek 30-50 százalékában nem is diagnosztizálják.

Ezt ráadásul az is megnehezíti, hogy nincs általánosan elfogadott diagnosztikai kritériumrendszere. Pontos okai és előfordulási gyakorisága sem ismert, elsősorban a diagnosztizálási rendszerek változatossága miatt. Az Asperger-szindróma kezelése arra irányul, hogy a gyerek szociális és kommunikációs képességei a korának megfelelően fejlődjenek. A fejlesztést testre szabottan végzik. Az Asperger-szindróma ideális kezelése sikeresen egyezteti össze az egyes tünetekkel foglalkozó terápiákat. Míg a legtöbb szakember szerint a kezelést mielőbb el kell kezdeni.

Nem szeretik a társas tevékenységeket

Az Asperger-szindrómára jellemző a szociális interakciók minőségbeli hiányossága: a testbeszéd zavart, például kerüli a szemkontaktust, vagy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat. Ezenkívül kapcsolatteremtő képessége korához képest fejletlen, így nem szereti a társas tevékenységeket és az érzelmi kapcsolatokból is igyekszik kivonni magát.

Ha kíváncsi, hogy mennyire erőszakosak a betegségben szenvedők, kattintson ide.

Forrás:

Beteg, zseni vagy hidegvérű gyilkos az amerikai mészáros? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik