Nagyvilág

Csontrepesztő hideg Székelyföldön, hóriadó az olaszoknál

Moszkva-havazas(210x140)(1).jpg (moszkva, hó, havazás, tél, )
Moszkva-havazas(210x140)(1).jpg (moszkva, hó, havazás, tél, )

Északon hóból, délen esőből van szokatlanul sok Itáliában, -30 és +16 fok között ingadozik a hőmérséklet. Székelyföldön ugyancsak szélsőséges hideg tombol.

Meteorológiai riasztást adott ki az olasz polgári védelem az északi tartományokban kialakult rendkívüli hóhelyzet, az ország déli részén pedig az esőzések miatt. Több mint 12 órája szünet nélkül havazik Milánóban. A polgármesteri hivatal gyalogos közlekedésre szólította fel a város lakosságát, arra kérve a milánóiakat, hogy hagyják otthon autóikat. Milánó utcáit több mint kétszáz hólapátoló jármű tisztítja.

Riasztás

Hótakaró alatt ébredt Torinó és a sűrű havazás megbénította Genovát is a liguriai tengerparton. Akadozik a közlekedés az északi vasútvonalakon és autósztrádákon. Késéssel kell számolni a milánói repülőtereken.

A polgári védelem egészen vasárnapig a legmagasabb fokú riasztást rendelte el az észak-olasz Lombardiában, Piemontéban, Liguriában és Emilia Romagna tartományban. A közép-olaszországi Appenninekben, az Abruzzó csúcsain mért -30 fok mindenkori decemberi rekordnak számít.

Toscanától délre heves esőzések követik egymást emelkedő hőmérséklettel. Rómában a hét végére 16 fokot várnak.

-33 fok!

-31 fokot mértek péntek reggel a Székelyföld határán fekvő, Kovászna megyei Bodzafordulón. A talaj mentén mért hőmérséklet ennél is alacsonyabb, -33 fokos volt.

Az utóbbi fél évszázad legalacsonyabb Kovászna megyei hőmérsékletét szintén Bodzafordulón mérték 2005 februárjában, akkor a hőmérő higanyszála mínusz 35,8 fokig süllyedt.

A Románia hideg pólusaként nyilvántartott Csíki és Gyergyói medencében péntek reggel a bodzafordulóinál kevéssel magasabb volt a hőmérséklet. Mind Csíkszeredában, mind Gyergyóalfaluban -25 fokig hűlt az éjszaka folyamán a hőmérséklet. Hajnalra azonban köd képződött, és -20, illetve -23 fokra “melegedett” a levegő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik