Nagyvilág

Nincs pénz teremőrre a milliós festmények mellé

Uffizi-képtár (uffizi-képtár, )
Uffizi-képtár (uffizi-képtár, )

Teremőrhiány miatt a firenzei Uffizi-képtárban elmaradt a külföldi festők képeit kiállító termek keddre tervezett megnyitása.

A Rembrandt, Goya, Velázquez, Bruegel, Rubens és Van Dyck festményeinek szentelt tíz termet alig egy éve avatták fel az Uffiziben. A 16-17. századi nem olasz festők műveit bemutató, a falak szokatlan színe miatt kék szárnynak elnevezett részt néhány nappal ezelőtt fűtési karbantartási munkák miatt zárták le. Az újranyitást keddre tervezték, de ez talán még karácsony után sem lesz lehetséges.

“Rendkívüli gyűjteményről van szó, még sincs rá elég erőforrás” – nyilatkozta az olasz sajtónak Antonio Natali, az Uffizi-képtár igazgatója. Elmondta, hogy a termeket azért nem tudták újranyitni, mivel a firenzei múzeumban nincsen elég teremőr.

A teremőrök egy része még karácsony előtt kivette megmaradt szabadnapjait, mások betegek, és van, akinek év végén lejár a szerződése, amelyet nem tudnak megújítani, helyettesre pedig nincsen pénz.

“Választanom kellett, hol dolgozzon a rendelkezésünkre álló egyre kevesebb teremőr és az olasz reneszánsz festményekkel teli termek helyett fájdalommal ugyan, de inkább Goyától és Rembrandttól fosztottam meg az Uffizi látogatóit” – mondta Natoli.

Az Itália és a világ egyik legjelentősebb gyűjteményét őrző Uffizi igazgatójáról Olaszországban köztudott, hogy a kulturális életet sújtó megszorítások őt sem kerülték el. Natoli havi nettó 1400 eurót keres, alig valamivel többet az olasz fizetési átlagnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik