Belföld

27 millióan veszítették el állásukat a válságban

Jelenleg 200 millió munkanélküli van a világban, Európában 12 millió munkahely hiányzik a helyzet stabilitásához. A kormány képviselői szerint Magyarországon javul a foglalkoztatás.

„Közép-kelet-európai szociális partnerek a befogadó munkaerőpiacért” címmel tartottak konferenciát Budapesten.

A tanácskozáson a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti irodájának vezetője arról beszélt, hogy a világban 200 millió munkanélküli van, a nagy válság óta számuk 27 millióval nőtt. Felmérésük szerint 400 millió új munkahelyre lenne szükség ahhoz, hogy a következő évtizedben ne csökkenjen a foglalkoztatás.

Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezetek Szövetsége Kutatóintézetének (ETUI) főtanácsadója azt emelte ki, hogy Európában 12 millió munkahely hiányzik a stabil munkaerőpiachoz. Szerinte Európában azért nem tud javulni a munkaerő-piaci helyzet – szemben az Egyesült Államokkal–, mert a válságot a megszorításokra építve félrekezelik. Úgy látja, hogy a foglalkoztatás megőrzése és bővítése mellett fontos szempont a munkahelyek minősége, a hosszú távú biztonságos foglalkoztatás. Magyarország esetében óriási kihívásnak tartotta a foglalkoztatási szint érzékelhető mértékű emelését, a fiatalok, az idősek, az alacsony képzettségűek foglalkoztatását. Úgy véli: az új Munka törvénykönyve nem a szociális párbeszéd és a minőségi munkahelyek irányába hat.

Butora Károly, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közigazgatási tanácsadója, támogatási szakreferens szebbnek látta a helyzetet, szerinte Magyarországon, bár a válság előtti foglalkoztatási szintet nem sikerült még elérni, fokozatosan javul a foglalkoztatási helyzet az előző évhez képest. Munkájukat bemutatva kiemelte: az álláshoz jutást szolgáltatással és támogatással egyaránt segítik.  Támogatást egyaránt kaphatnak álláskeresők és foglalkoztatók, meghatározott feltételek esetén – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik