Nagyvilág

Megdobták a Fekete Madonnát

Megdobta a híres lengyelországi zarándokhelyen, a Czestochowa melletti Jasna Górában található Fekete Madonna-ikont egy férfi vasárnap, a rongálót őrizetbe vették.

Egyelőre nem tudni, mi indította az 58 éves elkövetőt arra, hogy megtámadja a Szűz Máriát ábrázoló kegyképet, amelynek állítólagos csodatévő ereje külföldről is zarándokok tömegét csábítja a dél-lengyelországi városba.

A kép maga nem rongálódott meg, mert vastag üveg védi. A pálos kolostor őrei elfogták a fekete festékkel teli ampullákat dobó férfit, és átadták a rendőrségnek.

Az alsó-sziléziai Swidnicában lakó férfit várhatóan pszichológiai vizsgálatnak vetik alá – közölte Joanna Lazar, a czestochowai rendőrség szóvivője. Személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Vallási érzület megsértésének bűntette címén vádat emelhetnek ellene, ami két évi elzárással büntethető.

“A hívek sírva telefonálnak, kérdezik, hogy mi történt. Megnyugtatjuk őket, hogy a kép sértetlen”- mondta Robert Jasiulewicz atya, a kolostor szóvivője.

A Fekete Madonna a több mint 90 százalékban katolikus Lengyelországban a legfontosabb vallási szimbólumok közé tartozik. A fatáblára festett, 121,5-szer 81,5 centiméteres kép Szűz Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal a karján, és csodatévő hírében áll. A Jasna Góra-i kolostort a magyar pálos rend alapította 1382-ben, a Fekete Madonnát két évvel később Opolei László (Wladyslaw Opolczyk) herceg vitte a kolostorba, aki éveken át Anjou Nagy Lajos magyar király udvarában tartózkodott. A festés technikája a bizánci ikonfestészetre utal, a kép feltehetően onnan vagy még keletebbről került Európába. A Madonnát azért nevezik feketének, mert a történelmi viszontagságok folyamán arca megsötétedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik