Nagyvilág

Obama még nem döntött

Barack Obama (barack obama, )
Barack Obama (barack obama, )

Még kérdéses az amerikai külügyi tárca vezetőjének a személye.

„Még nem hoztam meg a döntést a külügyminiszterről” – jelentette ki Barack Obama, ugyanakkor megismételte, hogy Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet nagyon alkalmas a poszt betöltésére. Amerikai kormányzati körökből származó információk alapján az elnök a következő két hét folyamán, talán a jövő héttől kezdődően fogja bejelenteni, kiket jelöl az egyes tárcák élére.

A jelek szerint Obama még nem döntötte el, hogy John Kerry demokrata szenátornak, a szenátus külügyi bizottsága elnökének a diplomáciai avagy a védelmi tárcát ajánlja-e fel.

Aggályok

Rice alkalmasságával kapcsolatban bírálói az elmúlt hetekben több más kifogást is emeltek. A diplomata a 90-es években az Afrikáért felelős helyettes államtitkár volt külügyminisztériumban. A The Wall Street Journal szerint éppen ő okolható azért, hogy az Egyesült Államok nem avatkozott az 1994-es ruandai mészárlás idején, hogy 1998-ban nem sikerült kibékítenie egymással Etiópiát és Eritreát és hogy ugyanabban az évben hagyta megdönteni Joseph Kabila kongói elnököt.

Pentagon

Rice-szal ellentétben Kerry szenátusi jóváhagyása a külügyminiszteri poszton nem ütközne akadályokba. Nem világos ugyanakkor, hogy a szenátor, aki sajtóértesülések szerint régóta ambicionálja a diplomáciai tárca irányítását, kész lenne-e elvállalni a Pentagon vezetését.

Az amerikai védelmi minisztérium élére esélyes jelöltek között Kerry mellett Chuck Hagel volt republikánus szenátort, az elnök hírszerzésügyi tanácsadói csapatának tagját, Ashton Cartert, a távozó miniszter, Leon Panetta helyettesét és Michele Flournoy volt védelmi államtitkárt szokták emelgetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik