Nagyvilág

Együtt a netes gyermekpornó ellen

Negyvennyolc ország fogott össze, hogy hatékonyabban vegyék fel a harcot a világhálón keringő képek ellen. Évente 50 ezer új fotó jelenik meg meztelen gyerekekről.

Cecilia Malmström belügyi uniós biztos és Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter jelentette be, hogy a 27 uniós tagállam és 21 további ország politikai kötelezettséget vállal arra, hogy több erőfeszítést tesz az áldozatok azonosítása, az internetes gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálása, az elkövetők bíróság elé állítása érdekében. Az úgynevezett Internetes Gyermekmolesztálás Elleni Globális Szövetség résztvevői emellett vállalják, hogy tájékoztatják a gyerekeket az interneten leselkedő veszélyekről, és csökkentik az interneten fellelhető gyerekpornó mennyiségét.

Az együttműködés bejelentésekor a svéd Malmström az internetes gyermekbántalmazást határokon átnyúló förtelmes bűnnek nevezte, amelyet az internet legsötétebb bugyraiban követnek el. „Minden gyermekpornó képen, amely fent van az interneten, egy ártatlan, gyámoltalan, bántalmazott gyermek van, és akárhányszor valaki megnézi azt a képet, azzal újra és újra erőszakot követ el azon a gyereken, újra és újra bántalmazza” – fogalmazott az uniós biztos.

Az ENSZ  Kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) adatai szerint minden évben 50 ezer új gyermekpornókép kerül fel az internetre.

Az uniós biztos szerint ezzel a szörnyű jelenséggel egyetlen ország sem képes önmaga megbirkózni, mert a bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, és minden kiskaput kihasználnak.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi együttműködés azért is fontos ezen a területen, mert a gyerekekre leselkedő internetes fenyegetések napról napra változnak, fejlődnek.

Újságírók arról kérdezték a svéd uniós biztost, hogy Oroszország, ahol a kérdező szerint 10 ezer ilyen weboldal működik, miért nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A biztos szerint Moszkva jelenleg úgy érezte, még nem áll készen a csatlakozásra. Cecilia Malmström hangsúlyozta, hogy a mostani bejelentés csak a folyamat kezdete, és abban bízik, hogy a jövőben egyre több és több ország csatlakozik majd az internetes gyermekmolesztálás elleni globális szövetséghez.

Októberben öngyilkos lett egy kislány, akit az internetre felkerült meztelen képe miatt meghurcoltak. Pár héttel korábban egy szívszorító videóban mesélte el, hogyan alázták meg iskolatársai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik