Nagyvilág

Könyvet adtak ki Orbánról Lengyelországban

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Varsóban bemutatták Igor Janke Orbán Viktorról szóló könyvét. A szerzőt régi kapcsolat fűzi a magyar miniszterelnökhöz.

Kapcsolódó cikkek

Jó hangulatú, kiegyensúlyozott pódiumvita keretében mutatták be Varsóban nagyszámú érdeklődő előtt Igor Janke lengyel újságíró, szerkesztő, politikai kommentátor Orbán Viktorról írott könyvét. Janke hosszú évek óta foglalkozik Magyarországgal, A csatár – Elbeszélés Orbán Viktorról című könyvét a lengyel Demart Kiadó jelentette meg.

Fotó: EPA

A szerzőt elmondása szerint régi kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz és a Fideszhez, mert még 1989-ben, mint a varsói színművészeti főiskola hallgatója és független diákszervezetének elnöke a Fidesz meghívására több diákszervezeti aktivistával részt vett Nagy Imre mártír miniszterelnök budapesti újratemetésén. Mélyen megrögződött emlékezetében a Hősök terén tartott ünnepség, Orbán Viktor ott elmondott beszéde.

Magyar nyelven is

“Azután is gyakran utaztam Magyarországra, írtam riportokat. Lengyelországban nem sokan írnak Magyarországról, de az elmúlt két évben nagy érdeklődés támadt a magyar miniszterelnök és kormánya tevékenysége iránt, főként a fiatalság körében, ezért határoztam el, hogy könyvet írok róla” – mondta.

A kezdeti példányszám mintegy 12 ezer lehet. Janke szeretné, ha a könyv Magyarországon is megjelenne, erre vonatkozó tárgyalások máris folynak magyar kiadókkal, és van remény, hogy a könyvet lefordítják és magyarul is kiadják. „Szeretném, ha a könyv más, főleg nyugati országokban is megjelenhetne, ahol gyakran hamis kép alakult ki az Orbán-kormányról” – jelentetteki.

Nem rajongó

Mint mondja, rokonszenvezik a magyar miniszterelnökkel, bár nem feltétlen rajongója, egyes intézkedéseit kritikusan szemléli. „Próbálom megmagyarázni, jobban megértetni az intézkedéseit: mire törekszik, merre tart, mi a célja a politikájának” – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik