Nagyvilág

Újabb per elé nézhet az ír gázoló

birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket egy ír állampolgár több mint egy évtizede gázolt halálra Magyarországon.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves gyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A baleset okozóját – aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot – később háromévi szabadságvesztésre ítélték.

A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

Az apa ügyvédje már november elején közölte lapunkkal, hogy perújítási kérelmet nyújtanak be az ír Legfelsőbb Bírósághoz, ugyanis új információk, dokumentumok kerültek a birtokukba. Az ügyvéd elmondta: ha nem látnának esélyt, nem küzdenénk.

Az üggyel foglalkozó ügyvédi iroda honlapja által ismertetett angol nyelvű levél szerint az átadási eljárás során felmerült alapvető jogi kérdés az volt, hogy Tobin elmenekült-e a magyar igazságszolgáltatás elől, vagy sem. Zoltai Bence, a gyermekek édesapja és jogi képviselője képviselője az ír Legfelsőbb Bíróság tagjainak küldött levélben közlik: szeretnék és tudják is bizonyítani, hogyTobin elmenekült a magyar igazságszolgáltatás elől.

“Nem tudjuk elfogadni, hogy ez az ember, aki bizonyítottan felelős két kisgyermek haláláért, semmiféle büntetésben nem részesül tettéért” – áll a levélben. Zoltai Bence arról is értesíti az ír bírói fórumot, hogy az ügyben a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak jogi képviselőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik