Közélet

Új eljárás indulhat az ír gázoló ügyében

Francis Ciarán Tobin átverte az ír bíróságot és a magyar hatóságokat is - véli a magyar jogi képviselő.

Bár Brüsszel sem lát több jogi lehetőséget arra, hogy a Leányfalun 12 évvel ezelőtt két kisgyermek halálát okozó ír férfit Magyarországnak kiadják, arra van esély, hogy elölről kezdődjön ellene a kiadatási eljárás Írországban – mondta a az áldozatok családjának ügyvédje a Népszavának.

A lap szombati számában az ügyvéd azzal érvel emellett, hogy Francis Ciarán Tobin átverte az ír bíróságot és a magyar hatóságokat is, hiszen egy 2006. február 7-i okirat igazolja, hogy Magyarországon járt, miközben már elfogatóparancs volt ellene érvényben, vagyis nem igaz az, hogy nem tudta: szökésben van.

Az Irish Life biztosítótársaság képviseletében korábban Magyarországon dolgozó Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun előzés közben felhajtott a járdára, és ott a 4 és fél éves Zoltai Mártont és másfél éves húgát, Zoltai Petrát halálra gázolta.

Az ír férfi elhagyta Magyarországot, majd távollétében a bíróság három év szabadságvesztésre ítélte.

Az ír Legfelsőbb Bíróság idén június 19-én elutasította a férfi magyarországi kiadatását. A testület azzal indokolta határozatát, hogy a baleset idején hatályos ír jogszabály értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha Francis Ciarán Tobin megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Tobin azonban óvadékot tett le, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik