Nagyvilág

A kormánynak kedvez a regisztráció

PIsilő fiú (pisilő fiú, szobor, )
PIsilő fiú (pisilő fiú, szobor, )

A választási eljárásról szóló törvény módosítása erőteljesen korlátozza az állampolgárok és az ellenzék jogait – írta egy svájci lap.

A magát függetlenként meghatározó svájci Tages-Anzeiger szerint a regisztrációs kötelezettség mindenekelőtt a rossz körülmények között élő, az államban nem bízó romákat, valamint az idősebbeket és az utolsó pillanatban döntő fiatalokat tartja távol a szavazófülkéktől. A Fidesznek minden községben van pártirodája és ismeri a törzsszavazóit, ezért az utolsó pillanatban még tudja regisztrációra ösztönözni őket. A nemrég alapított Együtt 2014 nevű ellenzéki platform ezzel szemben még nem ismeri a szavazóit, ezért nem is tud kapcsolatba lépni velük – írta a lap.

Az osztrák Der Standardban a bécsi magyar nagykövet írt kommentárt, amelyben arról számolt be, hogy a kormány milyen lépéseket tett az antiszemitizmus ellen, és árnyaltabb megközelítést szorgalmazott a kormánnyal szemben a sajtó részéről.

A kormány Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő felszólalásával kapcsolatban kinyilvánította, hogy azt teljesen elfogadhatatlannak tartja, az izraeli nagykövet pedig üdvözölte a gyors reagálást – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Vince. Áder János államfő – írta – rámutatott, hogy az, aki egy magyar embert vallása, származása miatt sért meg, az a magyar nemzetet sérti meg. A többi parlamenti párt is egyként elítélte Gyöngyösi felszólalását, Rogán Antal és Mesterházy Attila közösen vett részt egy demonstráción.

“Mindezek fényében sajnálatos, hogy a történtek a médiában differenciálatlan módon jelennek meg: radikális csoportok egyes tagjainak antiszemita támadásait a kormányra fogják, illetve félreértelmezik” – írta a diplomata. A bécsi nagykövet rámutatott, hogy az Orbán-kormány egy sor intézkedést tett a zsidó közösség támogatása érdekében és az antiszemitizmus ellen, megállapítva, hogy a hivatalos Magyarország elkötelezetten fellép “az antiszemitizmus kelevénye ellen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik