Nagyvilág

Gyöngyösi zsidózása viszi a hírünket Európában

gyöngyösi márton (gyöngyösi márton)
gyöngyösi márton (gyöngyösi márton)

Egy osztrák újságíró kérdezte a svéd biztos olasz szóvivőjét a magyar zsidózásról.

Az Európai Bizottság elítéli az antiszemitizmust – jelentette ki a belügyi biztos szóvivője újságírók kérdésére szerdán, az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján, miután arról kérdezték, hogy mi a brüsszeli testület álláspontja Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő hétfői parlamenti felszólalásáról.

A Die Presse osztrák napilap brüsszeli tudósítója, Oliver Grimm a bizottság álláspontján kívül arra is kíváncsi volt, szükségesnek tartja-e a testület a gyűlöletbeszéd elleni fellépés uniós szabályozását vagy annak szigorítását.

Michele Cercone, Cecilia Malmström belügyi biztos szóvivője a kérdésre válaszolva kifejtette, hogy minden tagállamban a helyi hatóságok feladata, hogy az ilyen ügyeket, eseteket kivizsgálják. A szóvivő mindazonáltal nem mulasztotta el leszögezni, hogy az Európai Bizottság mélyen elítéli az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formáját.

Cercone egyúttal kifejtette, hogy az Európai Unióban jelenleg is létezik olyan értelmű döntés, amelynek értelmében minden tagállamnak törvénybe kell ültetnie a gyűlöletkeltés, az izgatás, a közösség tagja elleni erőszakra uszítás tilalmát, aminek megvalósítását a bizottság ellenőrizni is fogja.

Ha kíváncsi, miért nem lépett a hétfői házelnök Gyöngyösi felszólalásakor, itt elolvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik