Nagyvilág

Komolyan vette a Hírcsárda példaképét az állami sajtó

Kim Dzsong Un (kim dzsong un, )
Kim Dzsong Un (kim dzsong un, )

Az év legszexisebb férfija Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője – írta a legendás amerikai vicclap, az Onion. A kínai kommunista párt hivatalos szócsöve pedig nem vette észre a szatírát, és komoly hírként közölte azt a kínai néppel.

Kedden kora este még a második legfontosabb hír volt a kínai állami lap, a People’s Daily internetes oldalán, hogy az Onion 2012 Legszexisebb Élő Férfijává választotta Észak-Korea urát. A kommunista párt lapja a nagy hírt egy 55 fényképből álló galériával ünnepelte meg, és bőven idézett az a Hírcsárda amerikai példaképétől. Csak azt nem kötötték az olvasók tudtára, hogy az angol nyelvterületeken nagyon, de Kínában alig ismert Onion bizony szatírában utazik.

„Minden nő álma ez a Phenjanban nevelkedett szívtipró, gyilkosan jóképű kerek arcával, kisfiús sármával és robosztus testfelépítésével” – idézte a kommunista pártlap a komolyan vett amerikai vicclapot. „Azon ritka kevesek közé tartozik, akik egyszerre tudnak teljesen imádni valóak és teljesen macsók lenni” – közölte a lap, az Onion stílusrovatának szerkesztőjére hivatkozva. A galériát pedig az alább látható, kissé sem beállított, minden bizonnyal “spontán” készült felvétellel vezették be.

A Wall Street Journal Kínával foglakozó blogja többször is megpróbálta elérni a kínai lap szerkesztőségét, hogy megtudják, miként került ki a cikk az oldalra, de nem jártak sikerrel. Így nem lehet tudni, hogy a szerkesztők tényleg elhitték, hogy az Onion egy komoly lap, vagy pedig egész egyszerűen átverték olvasóikat.

Bármilyen furcsa, nagyon könnyen lehet, hogy tényleg komolyan vették a szatírát. Volt már ugyanis több példa erre. 2002-ben egy pekingi lap hitte igaznak az Onion egyik cikkét, amelyben arról számoltak be, hogy az amerikai Kongresszus elköltözne a fővárosból, ha nem kapnak jobb parkolóhelyeket. 2009-ben két bangladesi lap is valósnak hitte, hogy Neil Armstrong elismerte: Holdra szállás kamu volt, és az egészet egy filmstúdióban vették fel. Idén pedig a hivatalos iráni állami média vette komolyan azt a kamuhírt, hogy a vidéki amerikai fehérek inkább szavaznának az iráni elnökre, mint Barack Obamára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik