Nagyvilág

Az utolsó videó a Costa Concordia magyar hőséről

A Costa Concordia egyik utasának felvételén tűnik fel a tömegben Fehér Sándor – olvasható a blikk.hu-n.

Fehér Sándor, bár a Costa Concordián muzsikusként alkalmazták, szerződése alapján részt kellett vennie a hajó kiürítésében. Ezt tanúsítja az a mobiltelefonnal készített videó is, ami a Blikk birtokába jutott. A zenészen ugyanis nem narancsszínű mentőmellény volt, hanem rikítósárga.

Sándor semmiféle kiképzést nem kapott, az indulás előtt senki nem világosította fel arról, mit kell tennie vészhelyzetben. Ezenkívül egy szót sem beszélt angolul, mégis nem kisebb terhet raktak rá, mint hogy a bajban több száz embernek dirigáljon, akik legalább öt különféle nyelven beszéltek. A hősi halált halt zenész elvégezte a feladatot, ezért azonban az életével fizetett” – mondta a Blikknek Rónai Péter ügyvéd. Hozzátette: szerinte a hajót üzemeltető cég azért alkalmazta Sándort mentőfeladatok elvégzésére, hogy pénzt spóroljon.

A felvétel egyike a több tucat bizonyítéknak a Francesco Schettino elleni tárgyaláson. Az ügyvéd szerint egyébként hibázott a hajó kapitánya, de Fehér Sándor haláláért nem ő a felelős.

Több óráig tartott, míg a Concordia az oldalára fordult. Ennyi idő alatt mindenki biztonságosan elhagyhatta volna a fedélzetet. Ha profi mentőcsapat dolgozott volna a hajón, sokan talán még mindig életben lennének, többek között Fehér Sándor is” – mondta Rónai Péter.

A tragédia után a magyar hegedűművészt az óceánjáró hőseként emlegették, aki síró gyerekeket nyugtatgatott, és adott fel rájuk mentőmellényt, majd elment a kabinjába imádott hangszeréért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik