Nagyvilág

Már halottja is van az egyiptomi zavargásoknak

Az elnöki hivatal magyarázkodik az államfő rendelete miatt, közben továbbra sem csitulnak az országos megmozdulások. A tüntetéseken vasárnap is összetűzések voltak, egy fiatal Murszi-támogató meghalt.

Az országban különösen nagy ellenérzést szült az a döntés, hogy az új alkotmány jövő június végi elfogadásáig semmilyen, Mohamed Murszi államfő által hozott döntést nem lehet megtámadni se bíróságon, se más intézménynél. Az egyiptomi elnöki hivatal vasárnap nyilatkozattal igyekezett csitítani az elnöki rendelet által kiváltott felháborodást.

Csak átmeneti

Az elnöki hivatal közleménye szerint a rendelet célja “a demokratikus átmenet védelme és az egyiptomi nép vágyai beteljesülésének elősegítése”. Mint a dokumentum állítja, az államfő minden politikai erőt be akar vonni az átfogó párbeszédbe azért, hogy egységes álláspontra, s az alkotmánnyal kapcsolatban egyetértésre jussanak. Murszi kancelláriája átmenetinek minősítette az elnöki jogkör kiterjesztését, s tagadta, hogy a rendelet a hatalom koncentrációját szolgálta.

Milliók menete

Közben az egyiptomi fővárosban folytatódtak az elnöki rendelet kiváltotta felháborodás miatti megmozdulások. A belügyminisztérium közlése szerint eddig 267 tiltakozót tartóztattak le és 164 rendőr megsebesült. Az északi Damanhúr városban, az államfőt támogató Muzulmán Testvériség szervezet székhelyénél összetűzések alakultak ki a két tábor között, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Egy 15 éves iszlamista fiú meghalt, negyvenen megsebesültek. Ez volt az első haláleset a tüntetések csütörtöki kezdete óta.

Az elnökkel szemben álló ellenzék keddre újabb nagy felvonulást tervez Milliók menete névvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik