Nagyvilág

Csoki, ami csak a lázas szájban olvad

Csokoládé (csokoládé, )
Csokoládé (csokoládé, )

Hőségbíró csokoládéval rukkolt elő egy brit cég. 40 fokon kezd olvadni, de állítólag nem olyan jó, mint a 34 fokon is ellöttyenő.

A brit Cadbury ( amelyet két éve vásárolt fel az amerikai Kraft Foods élelmiszeripari konszern), új eljárást szabadalmaztatott a csokoládégyártásra. A terméket olyan országokban – India és Brazília – kívánják árulni, ahol sokszor óriási a hőség, és a hagyományos csokoládék elolvadnának – írja az Origo a brit Telegraphra hivatkozva.

A Cadbury kutatási központjában, az angliai Bournville-ben olyan táblákat állíottak elő tejcsokoládéból, amelyek az eddigi 34 helyett 40 Celsius-fokon is szilárdak maradna. Mivel az egészséges ember teste 36 fok körül van, és a szájában is csak láz esetén éri el a 40 fokot, vélhetően ezt a csokit nem lehet hosszan szopogatva ízlelni, csak rágni.

A szabadalom lényege, hogy a kakaóvaj, a növényi olajok, a tej és a cukor keverékének ülepítésekor egy olyan tartályt használnak, amelyben fémgolyók találhatók. Az új technológia révén a cukorszemcsék kisebbek lesznek, a felületükön így kevesebb zsiradék tapad meg, ezáltal pedig kevésbé olvad a belőle készült csokoládé.

A hőálló édességet Nagy-Britanniában nem fogják árulni és ezt még konzervatív parlamenti képviselőt szóvá tette. Robert Halfon a Cadburyt és amerikai tulajdonosát bírálta emiatt. Válaszában a Kraft Foods vállalati ügyekért felelős tisztségviselője, Tony Bilsborough azt mondta: azért nem árulják majd Nagy-Britanniában ezt a csokit, mert az időjárás ritkán olyan meleg, hogy ezt szükségessé tenné. “Őszintén szólva, a csokoládéfüggők sem örülnének az új receptnek” – mondta a cég képviselője, mert “nem ízlene nekik annyira”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik