Nagyvilág

Elítélték a feketékre vadászó fegyverest

Életfogytiglant kapott a svéd sorozatgyilkos, aki tucatnyi esetben lövöldözött bevándorlókra és két embert meg is ölt.

A most 40 éves férfi 2009-ben és 2010-ben összesen 12-szer támadt fegyverrel színes bőrű emberekre Svédországban, nyilvános helyeken.  Az egyik halálos áldozat azonban egy húszéves svéd lány volt, aki egy bevándorló autójában ült.

Peter Mangsot még a nyáron kétrendbeli emberölésben és négyrendbeli emberölési kísérletben találta bűnösnek a bíróság, de a végső ítélettel meg kellett várni a pszichiátriai vélemény elkészítését

A bíróság a The Local című svéd internetes hírportál szerint kivégzésszerű gyilkosságnak nevezte Mangs akcióit, és súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi egyáltalán nem volt tekintettel embertársaira.

A pszichiáterek véleménye szerint beszámíthatóságát semmi nem korlátozta sem a bűncselekmények elkövetésének, sem vizsgálatának idején, így a bírák ezt sem tudták enyhítő körülményként értékelni.

Az ítélet a vád győzelmének számít, hiszen az ügyészek kezdettől fogva életfogytiglani börtönt kértek az ügyben. A védelem Mangs felmentését szerette volna elérni, és az elmúlt hónapokban több kísérletet tett a per újratárgyalására, illetve a bíróság tagjainak lecserélésére.

Mangs tetteit a sajtójelentések szerint a rasszizmuson kívül az is motiválta, hogy nem tudta túltenni magát testvérének kábítószer-túladagolás miatti halálán.

A ítélet szerint Mangsnak 1,2 millió svéd korona (180 ezer dollár) kártérítést is fizetnie kell az áldozatoknak, illetve az megöltek családtagjainak.

A 77 emberrel végző norvég szélsőjobboldali ámokfutó, Anders Behring Breivik korábban “elvtársának” nevezte Mangsot. A norvég tömeggyilkost augusztusban ítélték el, nemrég már panaszkodott, hogy nem számítógépezhet eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik