Nagyvilág

Az uniós választási szabályok is megváltoznak

Új szabályok szerint tarthatják a 2014-es EP-választásokat. A voksolás időpontját előrehoznák júniusról májusra, és lehetővé tennék, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségére az európai politikai pártok állítsanak jelölteket. Az EP emellett javaslatot tett arra, hogy a majdani biztosi testület minél több tagja kerüljön ki a megválasztott EP-képviselők közül.

Az Európai Bizottságot gyakran éri kritika, hogy meg nem választott bürokratákból áll. A szóban forgó reformok erre kívánnak választ adni – fejtette ki Schöpflin György fideszes EP-képviselő. Szerinte a listákról megválasztott biztosok ilyen módon elszámoltathatóvá válnának az uniós polgárok számára, ami az Európai Bizottságot a mostaninál jóval nagyobb legitimitással ruházná fel.

Abban már most egyetértés van az EP és az Európai Bizottság között, hogy a választások kulcsszereplői az európai pártok. A szóban forgó jelölési rendszerrel pedig az EP-kampányok végre valóban arról szólnának, amiről kell: a válságban levő Európáról, amiről ma minden eddiginél fontosabb lenne a közös gondolkodás.

A júniusi EP-választások miatt az új összetételű Európai Parlament eddig mindig csak ősszel vághatott bele az érdemi tevékenységbe. A választások előrehozatala lehetőséget biztosítana arra, hogy az újonnan megalakuló biztosi testület mihamarabb megkezdje a munkáját – vélekedett a képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik