Nagyvilág

Surján az Európai Bizottság ellen

Az Európai Bizottság megszüntetése mellett érvelt Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke kedden Bécsben egy pódiumbeszélgetésen.

“Azt hiszem, hogy az Európai Unió bizottsága hosszú távon felesleges” – idézte az APA hírügynökség Surján Lászlót, aki Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár oldalán egy pódiumbeszélgetésen vett részt Bécsben, az Osztrák Tudományos Akadémia és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében.

Surján László szerint az EU-nak a bizottságból, a parlamentből és a tanácsból álló politikai struktúrája kezdetben jól működött, amíg annak egyfajta motorra volt szüksége. Az unió Lisszaboni Szerződéséből következő változások nyomán azonban a bizottság hosszú távon szükségtelenné válik.

“Túl sok ember(ből áll és), túl drága. A tagjai nem állnak politikai ellenőrzés alatt és nem tartoznak felelősséggel, ami így egyértelműen antidemokratikus is” – vélekedett a magyar politikus. “Az az ostoba elképzelés pedig, hogy ahány tagállam, annyi biztosnak kell lennie, kissé nevetségessé teszi a munkát” – fogalmazott Surján László.

Egy erős Európa tanácsi elnökkel és egy teljes jogú Európai Parlamenttel az unió “láthatóbb, demokratikusabb és olcsóbb lenne” – mondta a Fidesz-KDNP néppárti képviselőcsoportjának tagja.

Abban a vitában, hogy az európai adósságválság után Magyarországnak be kell-e vezetnie a közös európai fizetőeszközt, az EP-alelnök egy referendum lehetőségét vetette fel. Legalábbis ez lehetne “az egyik lehetőség” – tette hozzá.

Személyesen jónak tartaná, ha országa a lehető leggyorsabban belépne az eurózónába, bár az nagy változások előtt áll. “Mivel a feltételek már teljesen mások, és a szuverenitás mértéke is csökkent, ezért úgy hiszem, hogy legalábbis egy új népszavazásra lenne szükségünk, tisztán jogi szempontból” – közölte. Így többé semmilyen kötelezettség nem terhelné Magyarországot az euró-belépéssel kapcsolatos korábbi döntésből következően – mondta Surján László az osztrák hírügynökség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik