Nagyvilág

Magára maradt Gorbacsov

Gorbacsov (Gorbacsov)
Gorbacsov (Gorbacsov)

A volt szovjet pártfőtitkár Egyedül magammal címmel könyvet szentelt feleségének.

A peresztrojka atyja több száz oldalas visszaemlékezés-kötetet jelentetett meg, amelynek jelentős részét feleségének, Raisza Gorbacsovának szentelte. „Életem legnehezebb döntése a feleségem kiválasztása volt” – nyilatkozta az idős politikus a több mint 600 oldalas kötet megjelenésekor. Mihail Gorbacsovnak és feleségének kapcsolata legendásan szeretetteljes volt, a volt szovjet elnök szerint sohasem unták meg egymást, és Raisza sohasem befolyásolta az ő politikai döntéseit.

„Életem legnehezebb döntése a feleségem kiválasztása volt” – Fotó: AFP

Mint Gorbacsov elmondta, a kötet megírásának öt éve alatt már maga is betegeskedett. Négy operáción esett át, és az utóbbi másfél évben szinte állandóan kórházi kezelésre szorult. Gyakorlatilag újra tanult járni. „Nem kívánnék a betegségemről beszélni, de önöknek tudnia kell róla” – mondta őszintén. Humorát megőrizve azonban közölte: meg akarja érni a következő jubileumot és a könyvbemutató résztvevőit meghívta 90. születésnapjára.

Az Egyedül magammal című kötet a 81 éves Gorbacsov politikai pályafutásának néhány különleges időszakát, valamint politikustársait is megjeleníti. Beszélgetéseket tartalmaz Leonyid Brezsnyevvel, a harminc évvel ezelőtt elhunyt volt pártfőtitkárral, és az őt a párt élén követő Jurij Andropovval, valamint az egykori SZKP központi bizottságának és kormányának más vezetőivel. „Mindegyikükről megvan a saját véleményem” – mondta.

A jelenlegi orosz hatalmat rendszeresen bíráló idős politikus arra a kérdésre, tetszik-e neki az az Oroszország, amelyet Putyin épít, csak annyit mondott: „Olvassák el a könyvemet!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik