Nagyvilág

Nő az Interpol csúcsán

Mireille-Ballestrazzi  (interpol)
Mireille-Ballestrazzi  (interpol)

Először került nő a világ legnagyobb rendőri szervezetének élére az 58 éves francia Mireille Ballestrazzi személyében.

Ballestrazzit, aki eddig az Interpol európai végrehajtó bizottságának alelnöke volt, csütörtökön Rómában, a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete közgyűlésén választották elnökké.

Ballestrazzit 1975-ben nevezték ki a francia bűnügyi rendőrség felügyelőjévé. Ezt követően több vezetői tisztséget töltött be, egyebek között – nőként először – a szervezett bűnözés elleni különleges francia egységet irányította. A 90-es években a korzikai bűnügyi rendőrség főnöke volt, egy olyan időszakban, amikor a földközi-tengeri sziget sorozatos terrortámadások színtere volt. Ezután egy, a gazdasági bűnözés elleni rendőri egységet vezetett. 2010 óta ő a francia bűnügyi rendőrség alelnöke. Ezt a tisztségét a jövőben is megtartja.

Ballestrazzival Franciaország immár másodszor ad elnököt az Interpolnak. A szervezet kulcspozíciója azonban nem az elnöki, hanem a főtitkári tisztség, amelyet jelenleg az amerikai Ronald Noble tölt be.

A lyoni székhelyű Interpol 190 tagállamával a világ legnagyobb rendőri szervezete. A római közgyűlésen a tagállamok képviseletében csaknem ezren vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik