Nagyvilág

Tigrismentő kampányt kezd az Interpol

A nemzetközi bűnüldöző szervezet szerint a tigrisek kipusztulásának társadalmi és gazdasági következményei lennének.


Fotó: Shutterstock

A nagyragadozó kihalása nemcsak a biológiai sokféleséget veszélyeztetné, hanem annak a tizenhárom országnak a gazdasági stabilitását és biztonságát is, ahol a tigris még előfordul – mondta David Higgins, az Interpol környezetellenes bűncselekményekkel foglalkozó részlegének igazgatója.
“A népek, a nemzetek elveszítik a kormányukba, a jó kormányzásba és az olyan értékes fajok, mint a tigris megvédelmezését szolgáló törvény alkalmazásába vetett bizalmat” – hangsúlyozta David Higgins Hanoiban, az Interpol közgyűlésén.

Az Interpol beindította a Ragadozó programot, amelynek célja az érintett országok (Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnám) politikájának, vámszabályainak és vadvédelmi intézkedéseinek összehangolása.

“A tigris szerveinek és a belőle származó termékeknek a határon átnyúló kereskedelme nagyon megnehezíti a törvény alkalmazását” – áll az Interpol közleményében.

A vadászat és a természetes élőhelyének csökkenése miatt a tigrispopuláció jelentősen csökkent a múlt században. Míg 1900-ban 100 ezer tigris élt a Földön, jelenleg kevesebb mint 3500. A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint a bőréért és állítólagos gyógyhatású szerveiért vadászott tigris kihalhat 2020-ig, ha nem részesül védelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik