Nagyvilág

Elvitték Bécsből a pandakölyköt

fu hu panda (panda, bécsi állatkert)
fu hu panda (panda, bécsi állatkert)

Kínába szállították Fu Hut, a kétéves óriáspandát a schönbrunni állatkertből.

Fu Hu (a név Boldog Tigrist jelent kínaiul) szerdára virradóra kezdte meg húszórás utazását a távol-keleti országba.

A Kínával fennálló szerződés értelmében a bécsi állatkertben született pandákat kétéves korukban át kell adni a kínai államnak. Az állatot a Pifenghszia pandakutató központban helyezik el. Ide került két éve „testvére”, Fu Long is. „Találkozhat hozzá hasonló korú pandákkal, és azoktól megtanulhat olyan dolgokat, amelyekre az anyja már nem tudta megtanítani” – mondta Renate Haider, a panda egyik gondozója a bécsi rádiónak. A természetben élő pandáknál az anyaállat és a bocs két-három éves korában elválik egymástól.

A pandát teherautón Amszterdamig, onnan repülővel Kínába szállítják. Az állat fából készült, két oldalán fémráccsal ellátott szállítóketrecben teszi meg a hosszú utat. Gondozói október eleje óta szoktatták a szállítóketrechez. Renate Haider és egy másik gondozó elkíséri a pandát új lakóhelyére.

Fu Hu 2010. augusztus 23-án jött világra. Születése zoológiai szenzáció volt, miután Fu Longgal együtt az egyedüli óriáspandák Európában, amelyek természetes úton fogantak fogságban.

Fu Hu és Fu Long szülei 2013-ig még biztosan az állatkertben maradnak, de tárgyalások folynak a szerződés meghosszabbításáról. A pandapárért bérleti díjat kap Kína.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik