Szórakozás

Kínába megy a bécsi állatkert pandakölyke, Fu Hu

Napokon belül búcsút int a bécsi schönbrunni állatkertnek a park kétéves pandakölyke, Fu Hu: az állatot Kínába viszik fivére, Fu Long után.

A népszerű állatkert vélhetően így sem marad pandák nélkül, Fu Hu szülei a remények szerint még tíz évig az osztrák fővárosban lesznek, és további bocsokkal örvendeztetik meg a látogatókat.

Fu Hu azonban keddről szerdára virradóra biztosan útra kel, a jelenleg 50 kilogrammos állatra 20 órás út vár amszterdami átszállással, a végállomás pedig Csengtu lesz Kínában. Az út alatt a gondozóknak bejárásuk lehet a pandához, az állat figyelmét bambusszal próbálják meg elterelni a kellemetlenségekről. Fu Hu egy ideig karanténban lesz Kínában, de aztán kiengedik fajtársai közé, így bátyjával, Fu Longgal is találkozhat.

 

 

Utóbbi egyébiránt már majdnem teljesen felnőtt. “Hájas és testes, igazi kis Buddha” – mondta el a park egykori lakójáról a bécsi állatkert igazgatója. A négyéves hímet nemsokára “összeismertetik” egy nősténnyel. A pandáknál a hímek rendszerint öt-hatévesen, a nőstények kicsivel fiatalabban tekinthetők kifejlettnek.

Fu Long és Fu Hu szülei – Jang Jang és Long Huj – 2003-ban kölcsönbe érkeztek Bécsbe Kínából, és a megállapodás szerint 2013. március 13-án nekik is el kellene indulniuk a Távol-Keletre. Dagmar Schratter igazgató szerint ugyanakkor van arra esély, hogy a pár még további tíz évig Ausztriában maradhat. Jang Jang és Long Huj igazán különlegesnek számít, mert természetes úton szaporodtak. Ez nagyon ritka a fogságban élő pandáknál. Jang Jang legközelebb tavasszal áll majd készen a szaporodásra, ha sikerül, augusztusban talán újabb bébi születik.

A nőstény pandák a bocsok kétéves koráig maradnak utódaikkal a természetben, az apák azonban nem vesznek tudomást a kölykökről, legrosszabb esetben meg is ölhetik őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik