Nagyvilág

Megjósolhatatlan, ki nyeri az elnökválasztást

Obama-Romney(210x140)(1).jpg (barack obama, mitt romney, )
Obama-Romney(210x140)(1).jpg (barack obama, mitt romney, )

Barack Obama és republikánus kihívója, Mitt Romney több államra kiterjedő, utolsó rohamba kezdett a megválasztáshoz szükséges 270 elektori voks megszerzéséhez.

A Reuters és az Ipsos vasárnap közölt felmérése szerint Obama csekély, de nem szűnő előnnyel bír Ohióban, Wisconsinban, Iowában és Nevadában, amit ha a keddi választásokig meg tud őrizni, akkor túllépi az újraválasztásához szükséges 270-es határt az 538 fős elektori testületben. Az elnök a Reuters-Ipsos szerint emellett holtversenyben áll Romneyval Floridában és Coloradóban, Virginiában pedig a bőven a hibahatáron belül lévő 1 százalékponttal vezet.

Utolsó roham

Ohió államban, amely a választások kulcsa lehet, vasárnap mind Obama, mind Romney beszédet mondott. Mitt Romney vasárnap este abba a Pennsylvania államba utazott kampányolni, amelynek megszerzésére a mögötte álló apparátusa néhány nappal ezelőtt rohamot indított. Szakértők szerint a választási küzdelem legnagyobb meglepetése lenne, ha a republikánus elnökjelöltnek sikerülne győzni Pennsylvaniában.

Az Allentown Morning Call és a Muhlenberg College közös felmérése szerint Obama ebben az államban 3, a Franklin & Marshall College szerint 4, a közvélemény-kutatásokat átlagoló RealClearPolitics pedig 3,9 százalékpontos előnnyel vezet. Igaz, a Pittsburgh Tribune-Review arra az eredményre jutott hogy a két jelölt támogatottsága egyaránt 47-47 százalék.

Kilátások

A vasárnapi előrejelzések szerint a republikánusok biztosan meg fogják őrizni többségüket a képviselőházban, a demokraták pedig talán túlsúlyban maradnak a szenátusban.

A választás kimenetele több szakértő szerint megjósolhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik