Külföld
Herman Van Rompuy (Herman Van Rompuy)

Van Rompuy: A jövő szava az unió

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2012. 11. 04. 09:27

Skóciának át kellene gondolnia függetlenedési szándékát.

Az Európai Tanács elnöke szerint Skócia semmit sem nyerne, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a szeparatizmus a múlté, a jövő szava az unió. A politikus elnökölhet azokon a találkozókon, amelyek célja megvitatni, hogy egy független Skócia csatlakozhat-e az Európai Unióhoz – írta a The Guardian című brit lap.

Herman Van Rompuy, aki 2014-ben – amikor a tervek szerint megtartják a referendumot a függetlenségről – még mindig az Európai Tanács elnöke lesz, a YouTube videomegosztó portálon látható felvételen úgy fogalmazott, senki sem nyerhet a szeparatizmusból a mai világban, “amely tetszik vagy sem, globalizált”.

Mint mondta, “sok fontos feladat áll előttünk, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha egyesítjük erőinket, közösen cselekszünk és közös irányt szabunk meg”. A környezetéből származó információk alapján Van Rompuy azonban nem fog a skót függetlenség ellen kampányolni.

“Az elnök soha sem ártaná bele magát nemzeti kérdésekbe. Mindazonáltal Skóciának kérelmeznie kell majd az EU-tagságot”, ha valóban elszakad Nagy-Britanniától – idézte a forrást a The Guardian. A független Skócia EU-csatlakozásáról és tagságáról szóló egyeztetéseket néhány ország – Spanyolország, Ciprus, Belgium – igencsak megnehezítené – idézett tovább a tekintélyes brit lap. A forrás megjegyezte: a belga Van Rompuy támogatta hazájában a devolúciót, Flandria függetlenségét azonban nem.

A hivatalban lévő brit kormány és David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter a napokban szintén felhívta a skót vezetés és Alex Salmond függetlenségpárti kormányfő figyelmét arra, hogy Skócia EU-csatlakozása nem lenne automatikusan garantált, ha az országrész valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Miliband szerint bonyolult csatlakozási tárgyalások várnának Skóciára, és Franciaország például népszavazáshoz köti az EU további bővítését. Salmond ezzel szemben hangoztatja, hogy Skócia nem kerülne ki a közösségből, ha függetlenné válna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.