Nagyvilág

Rács mögé kerülhet az adócsalók réme

Nyilvánosságra hozott egy listát, melyen feltételezett adóelkerülők neve szerepel, emiatt kell felelnie egy görög újságírónak.

Kosztasz Vakszevanisz, a Hot Doc bulvármagazin 46 éves kiadója a magánszféra megsértése miatt áll bíróság előtt. Ő hozta ugyanis nyilvánosságra azt a listát, amely olyan görögök nevét tartalmazza, akiknek svájci bankszámlájuk van és  feltételezhetően adóelkerülők. Amennyiben elítélik, három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá.

Az ügyészség szombaton rövid időre őrizetbe vette az újságírót, miután publikálta a lista 2059 nevét, majd szabadon bocsátották, hogy felkészülhessen tárgyalására.

A HSBC svájci bank görög ügyfeleinek jegyzékét az egykori francia pénzügyminiszter, ma a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója, Christine Lagarde két esztendővel ezelőtt adta át a görög kormánynak. Mivel azonban a lista a HSBC egyik alkalmazottjától származott, a görög igazságügyi hatóságok nem használták fel az adócsalók elleni küzdelemben.

Tekintettel arra, hogy a kormány további megszorító intézkedéseket tervez, egyre nagyobb a nyomás, hogy hasznosítsák a listát a visszaélések felderítésére.

Vakszevanisz, aki visszautasítja az ellene felhozott vádakat, képmutatással vádolja az igazságügyi szerveket, és egyúttal bírálja a sajtót is, amiért eddig nem számolt be a névsorról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik