Nagyvilág

35 megyét szüntetett meg az olasz kormány

Olasz-zaszlo(210x140)(1).jpg (olaszország, zászló, )
Olasz-zaszlo(210x140)(1).jpg (olaszország, zászló, )

Országos tiltakozást robbantott ki csütörtökön a római kormánynak a takarékosság jegyében indított közigazgatási reformja, mely 86-ról 51-re csökkentette a megyék számát a korábbiak egyesítésével.

A campaniai Avellinóban a polgármester és helyi lakosok a főtéren tüntettek és hallani sem akartak arról, hogy közigazgatásilag az alig 40 kilométerre levő Beneventóval egyesítsék őket. “Elveszítjük identitásunkat. Mi közünk van nekünk egy másik megyéhez?” – mondták az olasz sajtónak.

A calabriai Crotone politikusai a római köztársasági palota előtt tüntettek. Az abruzzói Chieti polgármestere éhségsztrájkba kezdett, a toszkánai Prato első embere tiltakozásként irodája mosdójában tartott sajtótájékoztatót.

Egész Olaszországban tiltakozás kíséri azt a törvényrendeletet, amellyel a Monti kormány 35 megyét szüntetett meg takarékossági okokból, hangsúlyozva, hogy a gazdasági válságban minimálisra kell csökkenteni a közigazgatási kiadásokat. A reform 2014-ben lép életbe, de 2013. január elsejétől a megyei testületek négy főre szűkülnek. 

A 350 ezer lakosnál és 2500 négyzetkilométernél kisebb megyéket egyesítették. Liguriában a reneszánsz óta ellenségnek számító Livorno, Pisa és Lucca egyesült. A közigazgatásilag Milánóval egyesített Monzában a helyi tudósítások szerint “forradalom robbant ki”. 

“Harminc évbe tellett, amíg Monzának sikerült elszakadnia Milánótól, most pedig újból összezártak vele” – kommentálta a lépést a város polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik