Nagyvilág

A határ után egymilliós bírság jöhet

gumicsere (kerék, gumi, szerelő, )
gumicsere (kerék, gumi, szerelő, )

November elsejétől csak téli gumival lehet közlekedni az osztrák utakon.

Csütörtöktől csak téli gumival lehet közlekedni az osztrák utakon úgynevezett télies útviszonyok esetén. Aki havas, latyakos vagy akár csak nedves úton téli abroncsok nélkül közlekedik, akár egymillió forintnak megfelelő bírságot is kaphat.

A büntetés attól függ, hogy a sofőr mekkora távolságot tett meg. Osztrák autósoknál a lakcímkártyán szereplő lakhely, külföldieknél az országhatártól számított távolság lehet a mérvadó.

A burgenlandi rendőrség közlekedési osztályának parancsnoka a Híradónak azt mondta: ha a téli gumi nincs felszerelve az autóra, akkor rövidebb út megtétele után harmincöt euró a büntetés, de egy hosszabb szakasz után az is lehetséges, hogy félreállítják a kocsit, nem engedik tovább közlekedni. Már Magyarországon is szükség lehet a téli gumikra: az előrejelzések szerint fagy és havazás is várható.

Az abroncsokon kívül érdemes megvizsgálni az ablaktörlő működését, a hűtő és az ablakmosótartály feltöltését. Ha valaki hosszabb útra szánná el magát, dobjon az autójába takarót, egy-két téli ruhadarabot és – biztos, ami biztos – egy lapátot, élelmiszert és italt is, ha ne adj’ Isten valamiért elakadna útközben és vesztegelnie kéne a hidegben. Mindenekelőtt persze tájékozódjunk az út- és időjárási viszonyokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik