Nagyvilág

Botrány a közmédia befolyásolásának gyanúja miatt

korrupció (kenőpénz, )
korrupció (kenőpénz, )

Lemondott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szóvivője, miután gyanúba került, hogy nyomást gyakorolt egy országos közszolgálati televízióra.

Hans Michael Strepp egy szerdai újságcikk szerint megpróbálta megakadályozni, hogy a ZDF közszolgálati televízió híradója beszámoljon a legnagyobb ellenzéki erő, a bajor szociáldemokraták kongresszusáról. A müncheni Süddeutsche Zeitung értesülését a híradó szerkesztősége megerősítette. A szóvivő tagadta, hogy nyomást akart gyakorolni. A híradó tudósított a kongresszusról.

Az ügy felháborodást váltott ki, a közmédia befolyásolása ellen tiltakozott egyebek között a német országos újságíró szövetség (DJV). A botrány miatt a szóvivő csütörtökön a felmentését kérte Horst Seehofer pártelnök-miniszterelnöktől, aki eleget tett a kérésnek.

A Bajorországban a liberális FDP-vel kormányzó CSU az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja. Bajorországban egy év múlva, nagyjából az országos parlamenti választással egy időben új tartományi gyűlést választanak. A CSU előző héten pénteken és szombaton tartotta a választási felkészülés nyitányát jelentő kongresszusát. A rivális Német Szociáldemokrata Párt (SPD) bajorországi szervezete vasárnap tartott kongresszust, a tanácskozáson döntöttek arról, hogy Christian Ude müncheni főpolgármester lesz Horst Seehofer kihívója.

A Süddeutsche Zeitung szerint Hans Michael Strepp vasárnap felhívta a heute című ZDF-híradó szerkesztőségét, és következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha beszámolnak az SPD-kongresszusról. A CSU sajtóosztályát ismerő német újságírók szerint Strepp profi, tisztességes és barátságos szóvivő, ráadásul igen tapasztalt, hatodik éve dolgozik a bajor uniópárt szóvivőjeként, így érthetetlen, hogy miért követett el ilyen hibát.

Az ellenzék szerint a lemondással nem zárult le az ügy. A szóvivő „gyalogáldozat, ami nem elég” – közölte a Twitteren Thomas Oppermann, a Bundestag (a törvényhozás alsóháza) SPD-frakciójának ügyvezetője. Margarethe Bause, a Zöldek bajor tartományi gyűlésben működő képviselőcsoportjának vezetője úgy vélte, előfordulhat, hogy Strepp „nem a saját szakállára dolgozott”.

Michael Konken, a DJV elnöke szerint az eset hátterében az áll, hogy a politikusok a saját tulajdonukként kezelik a közszolgálati médiumokat, mert az intézményeket felügyelő testületekben „ülnek és döntéseket hoznak”. Az újságíró-szövetség elnöke szerint nagyobb távolság szükséges a pártpolitika és a közszolgálati média között, és erről az alkotmánybíróságnak kell gondoskodnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik