Nagyvilág

Menekülnek a tudósok az olasz katasztrófavédelemtől

Olasz földrengés (olaszország, földrengés, )
Olasz földrengés (olaszország, földrengés, )

Megbénította Olaszország katasztrófavédelmét az, hogy egybíróság hat évre ítélte a 2009-es abruzzói földrengésért felelősnek tartott tudósokat.

Menekülnek a kollégák, senki sem vállalja többé a felelősséget, ha a tudományos munkáért börtön jár – nyilatkozta Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet volt igazgatója a SkyTg24 hírtelevíziónak. Boschi azt kérdezte, miért csak a tudósokat vonták felelőségre, miért nem állították bíróság elé az Abruzzóban a minimális földrengésbiztonság nélkül építkező vállalkozókat és politikusokat.

Boschit és hat tudóstársát hétfőn fejenként hat év börtönre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölésért. A bíróság szerint nem tettek meg mindent a 2009. április 6-án l’Aquilát és környékét romba döntő földrengés okozta emberi és anyagi károk megelőzése érdekében.

“Lesújtónak” nevezte a bírósági ítéletet Lorenzo Dellai, Trento tartomány elnöke, az olasz tartományok és a polgári védelem alkotta vegyes bizottság tagja. Egyúttal úgy vélte, hogy “újra kell gondolni a katasztrófavédelem és a tudományos élet együttműködését”.

Az olasz polgári védelmet fenyegető bénulásra figyelmeztetett Franco Barberi, a polgári védelem vezetője is, miután a bírósági ítéletet követően testületileg lemondott a szervezet keretében működő, tudósok alkotta katasztrófavédelmi bizottság.

A testület távozó elnöke Luciano Maiani fizikus, az olasz nemzeti kutatóintézet volt elnöke, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) volt igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ítélet után “lehetetlenné vált az állam részére végzett magas szintű tudományos munka”. Hozzátette, hogy büntetőjogi garanciák nélkül “nem adottak a nyugodt tudományos munka feltételei”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik