Nagyvilág

Holttesteket loptak Németországban

Tucatnyi, hamvasztásra váró holttesttel együtt tűnt el egy kisteherautó és további két gépjármű egy hete egy kegyeleti fuvarozással foglalkozó német cég Berlinhez közeli telephelyéről; a nyomok keletre vezettek, s vasárnap Lengyelországban le is tartóztattak két büntetett előéletű fiatal férfit a bizarr bűncselekménnyel összefüggésben.

A hétfőről keddre virradóra a Hoppegartenből a teherautóval együtt ellopott 12 holttest arra várt, hogy hamvasztásra egy meisseni krematóriumba szállítsák őket.

Noha a három ellopott gépkocsi közül az egyik időközben a lengyelországi Poznanban meglett, és a lengyel rendőrség vasárnap bejelentette, hogy a bűnüggyel összefüggésben őrizetbe vettek két gyanúsítottat, egy 25 és egy 27 éves férfit, a hullaszállítót még mindig keresik. A poznani vajdasági rendőrség 5000 zloty (több mint 300 ezer forint) nyomravezetői díjat tűzött ki, Markus Dröge berlin-brandeburgi evangélikus püspök pedig a tolvajok lelkiismeretére és emberségére apellálva kérte a gépkocsival együtt elvitt holttestek visszaszolgáltatását.

A poznani rendőrség keresi a lopás két további gyanúsítottját, köztük a feltételezett értelmi szerzőt.

A német rendőrség kezdettől “lengyel szálra” gyanakodott a bűnügyben, mert – mint mondták – a Berlin térségéből ellopott gépkocsikat majdnem mindig keletre viszik, s mivel Lengyelország gyakran csak tranzitállomás, még az sem zárható ki, hogy az eltűnt holttestek például Litvániába vagy Oroszországba kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik