Nagyvilág

A britek többsége kilépne az EU-ból

eu-zászló (eu zászló)
eu-zászló (eu zászló)

Egy konzervatív lap megbízásából készült a felmérés.

A britek többsége azt pártolná, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés szerint.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás során azt a kérdést tették fel, hogy miképp voksolnának a megkérdezettek, ha “holnap” népszavazás lenne Nagy-Britannia EU-tagságáról. A válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy a távozásra adná szavazatát, 34 százalék a brit EU-tagság fenntartását szeretné.

A lap kommentárja szerint a kilépést pártolók aránya – amely a korábbi évek átlagában 41 százalék volt – különösen az utóbbi egy évben emelkedett erőteljesen, elsősorban az euróövezeti válság hatására.

A Mail on Sunday című konzervatív napilap megbízásából végzett felmérés szerint a brit EU-tagság feladását az 1980-as évek eleje – vagyis Margaret Thatcher volt konzervatív miniszterelnök kormányzásának korai időszaka – óta nem támogatták annyian, mint most.

A lap kimutatta azt is, hogy a brit EU-tagság feladásának programját hirdető UK Independence Party (az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, UKIP) választói támogatottsága 12 százalékos, vagyis megelőzi a Konzervatív Párttal jelenleg koalícióban kormányzó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokratákat, akikre most 8 százaléknyian voksolnának. Ugyanakkor a nagyobbik koalíciós partner is meglehetősen gyengén áll e felmérés szerint: a konzervatívok támogatottsága jelenleg 30 százalékos, az ellenzéki Munkáspártra – a brit baloldal legnagyobb parlamenti erejére – 43 százaléknyian szavaznának.

A brit Konzervatív Párt határozottan elveti Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, a párt parlamenti és választói hátországában azonban az utóbbi időben egyre markánsabban EU-ellenes hangulat érzékelhető.

De tíz év múlva is bent lesznek

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórum a Channel 4 brit kereskedelmi televízió megbízásából nemrégiben közvélemény-kutatást végzett a Konzervatív Párt tagjai körében, és a felmérésbe bevont párttagok 70 százaléka azt mondta, hogy népszavazás esetén a brit EU-tagság feladására voksolna. Mindössze 23 százalék nyilatkozott úgy, hogy pártolná Nagy-Britannia bennmaradását az EU-ban.

A ConservativeHome kimutatása szerint a konzervatív párttagok több mint harmada számít is arra, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Arra a kérdésre, hogy az ország tíz év múlva is az EU tagja lesz-e, a válaszolók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy nem. Valamivel többen, 38 százaléknyian azt jósolták, hogy Nagy-Britannia tíz év múlva is EU-tag lesz, ám az unió addigra komoly mértékben átalakul.

Nagy-Britannia 1973-ban lépett be az akkori európai gazdasági közösségbe, és 1975-ben már rendeztek egy utólagos népszavazást a brit tagság fenntartásáról; a választók akkor még nagy többséggel a bennmaradásra voksoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik