Nagyvilág

Izrael elfogott egy Gázába tartó finn hajót

Az izraeli haditengerészet szombaton elfogta az Estelle finn vitorlás hajót, amely a Gázai övezetet sújtó blokádot áttörve próbált meg palesztin területre jutni - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

A háromárbocos szkúner fedélzetén 30 külföldi – európai, kanadai és izraeli – Palesztina-barát aktivista tartózkodik. A szállítmány cementből, jószolgálati, humanitárius célú termékekből és gyerekkönyvekből áll.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint senki sem sérült meg az akcióban, a hajót az izraeli Asdod kikötőjébe irányították. A hajót előzőleg felszólították, hogy kerülje el a Hamász iszlamista mozgalom irányítása alatt álló palesztin területet.

Négy évvel ezelőtt több nemzetközi kompnak sikerült kikötni Gázában, egy évvel azt követően, hogy Izrael szigorú szárazföldi és tengeri blokáddal sújtotta Gázát. A szankció célja elszigetelni a Hamászt.

A 2008-2009 telén végrehajtott nagyszabású izraeli támadást követően Izrael úgy határozott, hogy minden külföldi hajónak megtiltja a betérést a terület vizeire.

Két évvel ezelőtt, 2010-ben egy török segélyflottilla tartott Gázába. A konvojban összesen hat hajó haladt, az izraeli hadsereg május 31-én tartóztatta fel őket a gázai partok közelében nemzetközi vizeken. A Mavi Marmara nevű török hajó elfoglalásakor az izraeli katonák kilenc aktivistát megöltek. A történteket követően feszültté vált a török-izraeli viszony. Ankara azt követelte, hogy Izrael hivatalosan kérjen bocsánatot a történtekért, és kártalanítsa a katonai akció halálos áldozatainak hozzátartozóit. Izrael ugyan mindeddig elutasította a követelést, de lazított a Gázai övezetet sújtó szárazföldi blokádon, míg a tengerit változatlanul fenntartotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik