Nagyvilág

Elmaradt a sztratoszféraugrás

Az erős szél miatt elnapolták a sztratoszféraugrást, amelynek során Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló 36 kilométeres magasságból ugrott volna ki az új-mexikói sivatag fölött a világon elsőként szuperszonikus sebességgel zuhanva szabadesésben és megdöntve három másik világrekordot.

A 43 éves egykori katonai ejtőernyős már a héliumballon kosarában ült indulásra készen, amikor egy széllökés enyhén a földnek nyomta a rendkívül vékony ballont, amellyel a sztratoszféra felső határa közelébe emelkedett volna. Mivel az 55-emelet magas héliumballon burka csak 0,02 milliméter vastag – tízszer vékonyabb egy átlagos bevásárlószatyornál -, az a földhöz nyomódáskor megsérülhetett, ezért elővigyázatosságból le kellett fújni az amúgy is veszélyes rekordkísérletet.

Egyelőre nem tudni, hogy a “Rettenthetetlen Felix” becenevű extrémsportoló mikor kísérelheti meg újra a nagy ugrást, amelynek tudományos jelentősége is van, hiszen új űrhajósöltözékek és űrbéli mentési technikák kifejlesztéséhez járulhat hozzá. Az ultravékony héliumballonnal csak akkor emelkedhet a magasba, ha nem fúj 3,2 kilométeresnél erősebb szél.

Az ugrást élőben közvetítették volna az interneten, de 20 másodperc késleltetéssel arra az esetre, ha a bravúr tragédiával végződne. A rekordkísérletet már hétfőn is el kellett halasztani a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik