Nagyvilág

Baloldali siker Csehországban

cseh-valasztas(210x140)(1).jpg (csehország, választás, )
cseh-valasztas(210x140)(1).jpg (csehország, választás, )

Minden jel szerint jelentős baloldali siker született a hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson Csehországban.

A szavazatok több mint felének összeszámlálása után úgy tűnik, hogy az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) a 13 régió közül nyolcban megnyeri a választást, három régióban a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), míg egy-egy régióban a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS), illetve egy független csoportosulás végezhet az első helyen.

Az összesített részleges országos eredmények szerint a szociáldemokraták megszerezték a voksok több mint 30 százalékát, a kommunisták 25 százalék, míg a polgári demokraták 20 százalék körül állnak.

Petr Necas kormányfő, az ODS elnöke szerint pártja arra “fizetett rá”, hogy az utóbbi években ő viselte a kormányzati felelősség legfőbb súlyát. Ugyanakkor megjegyezte: Csehországban már hagyomány, hogy a kormánypártok elveszítik a ciklus közepén megtartott regionális önkormányzati választásokat.

A részleges szenátusi választáson leadott szavazatok mintegy 60 százalékának összeszámlálása után a legtöbb helyen a szociáldemokrata jelölt van az első helyen.

Figyelemre méltó meglepetés, hogy egy prágai választókörzetben a kommunista jelölt az első helyen jutott be a második fordulóba. A hagyományosan jobboldali bástyának számító Prágában az 1989-es rendszerváltás után ez az első jelentős kommunista siker. Az is nagy meglepetés, hogy várhatóan legalább tíz körzetben kommunista szenátorjelölt is továbbjut a második fordulóba. Erre sem volt még eddig példa.

A már hagyományosan kétnapos voksolás szombat délután kettőkor fejeződött be. A választás első hivatalos eredményei a késő esti órákban várhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik