Nagyvilág

Izrael felajánlotta a Golánt Szíriának?

golán-fennsík (golán-fennsík, )
golán-fennsík (golán-fennsík, )

Egy izraeli lap szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök titkos béketárgyalásokat folytatott Szíriával egy amerikai közvetítőn keresztül, de ezek félbeszakadtak az arab országban kirobbant felkelés után.

A Jediót Ahronót szerint a 2010 végétől 2011 elejéig zajló tárgyalásokon az izraeli kormányfő felajánlotta a Golán-fennsík visszaadását Szíriának. Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a fennsíkot, amelyet 1981-ben annektált.

Netanjahu hivatala pénteken közleményben tudatta, hogy Izrael soha nem fogadta el az ezzel kapcsolatos amerikai kezdeményezést. Az Egyesült Államok nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a lapértesülést.

Hírek szerint Netanjahu első kormánya idején, 1998-ban a hozzá közel álló amerikai üzletember, Ronald Lauder egy hasonló megállapodásról folytatott tárgyalásokat, ennek tényét azonban a kormányfő már akkor is cáfolta.

Netanjahu akkori utódja, Ehud Barak szintén felajánlotta a békéért cserébe a Golán visszaadását, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik