Nagyvilág

Megizzadhat Orbán a legbefolyásosabb nőnél

angela merkel (angela merkel, )
angela merkel (angela merkel, )

Orbán Viktor berlini látogatása előtt a demokratikus kisebbség jogainak megóvására hívta fel a német kormány a magyar miniszterelnököt - jelentette szerdán a dpa hírügynökség.

“Akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak” – ismételte meg Steffen Seibert kormányszóvivő szerdán Berlinben a korábbi hasonló követeléseket a német hírügynökség szerint.

Andreas Peschke német külügyi szóvivő nyugtázta az Orbán-kormány “első javításait és irányváltásait”. A párbeszéd folytatódik – mondta. “Abból indulunk ki, hogy ezzel összhangban végül jó megoldásokat lehet találni” – állapította meg a külügyi szóvivő.

Magyarországon a demokrácia működik, és nem fenyegeti semmilyen veszély – mondta Martonyi János külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek Orbán Viktor kormányfő csütörtöki berlini látogatásához időzített nyilatkozatában.

A külügyminiszter kifejtette: a médiatörvény a külföldi aggodalmakkal ellentétben nem korlátozta az újságírók szabadságát, az Alkotmánybíróság pedig hatályon kívül helyezte a jogszabály egyes részeit. Mindez azt mutatja, hogy “a demokratikus intézmények működnek” – mondta Martonyi János. “Az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad” – tette hozzá.

A volt külügyminiszter szerint biztosra vehető, hogy Angela Merkel megizzasztja majd Orbán Viktort a német kancellár és a magyar kormányfő mai találkozóján. Balázs Péter a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy Orbán szembemegy azzal a pártcsaláddal, az Európai Néppárttal, amelynek a német kancellár egyik illusztris személyisége. “Nincs még egy párt az unióban, amely ennyire eltávolodott volna az európai irányvonaltól – tette hozzá a volt külügyminiszter. Makacsul ellenkezik, elutasítja mindenki segítő kezét. Ha mégis úgy tűnik, hajlandó engedni, akkor “mindig valamit bekiabál”.

Arra a kérdésre, miket vethet Merkel Orbán szemére, Balázs Péter úgy fogalmazott, ezzel kapcsolatban aligha érhet meglepetés minket. “Az elmúlt két év mindazon intézkedéseit, amelyek szembementek a demokratikus alapértékekkel, így például a bíróságokkal kapcsolatos fellépést, a választójogi törvény módosítását, az új alkotmányt és egy sor más kérdést”.

Angela Merkel kancellár csütörtökön hivatalában fogadja a magyar miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik