Nagyvilág

Török áldozatok a szír háborúban

Szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be szerdán egy határ menti török faluban, a támadásban öt ember, egy anya és négy gyereke életét vesztette, tizenhárman megsebesültek - közölte a CNN Türk hírtelevízió.

Szíriai célpontokat támadott a török hadsereg a szíriai-török határ mentén szerdán, néhány órával azután, hogy aknagránátok csapódtak be egy török faluban, és meghalt egy nő és négy gyerek.

A falu, Akcakale polgármestere elmondta: legalább három aknagránát csapódott be a településen. A sebesültek között állítólag rendőrök is vannak. Akcakale a szíriai határ közvetlen közelében fekszik, azzal a szíriai faluval, Tell-Abjaddal átellenben, amelyet heves harcok árán elfoglaltak a szíriai lázadók.

Az incidens miatt Ahmet Davutoglu török külügyminiszter válságtanácskozást hívott össze, és telefonon tájékoztatta az incidensről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és Lahdar Brahimi Szíria-ügyi ENSZ-különmegbízottat. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes a Cihan hírügynökségnek azt mondta: Szíriának számot kell adnia az incidensről, és a nemzetközi jogszabályok értelmében tartozik felelősséggel a történtekért.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán élesen elítélte a támadást. Szóvivője útján jelezte, hogy a NATO továbbra is “közelről és nagy gonddal” figyeli a fejleményeket.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter gyalázatosnak nevezte az incidenst. “Együttműködünk török barátainkkal. Később beszélni fogok a török külügyminiszterrel arról, hogy mi lenne a leghelyesebb lépés a továbbiakban” – mondta Clinton, hozzáfűzve, hogy az erőszak átterjedése Szíria határain túlra rendkívül veszélyes helyzetet teremt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik