Nagyvilág

A szíriai vegyi fegyverektől fél Washington

Szíria (szíria, )
Szíria (szíria, )

Washington titokban mintegy 150 katonát küldött Jordániába, hogy segítsék a helyi hadsereget a szíriai menekültek áradatának fogadásában és felkészítsék arra az eshetőségre, hogy Damaszkusz a konfliktus kiszélesedése esetén elveszítheti az ellenőrzést vegyi fegyverei fölött - közölte szerdai számában a The New York Times.

Az amerikai katonai csoport feladatai közé tartozik, hogy terveket dolgozzon ki Jordániának a szíriai konfliktustól való elszigetelésére, azt megakadályozandó, hogy a török-szíriai határincidensekhez hasonló események történjenek.

A lapnak nyilatkozó amerikai illetékesek közlése szerint tárgyalások folytak annak a lehetőségéről, hogy a határövezetben ütközőzónát hozzanak létre. Ezt a szíriai határ mentén a jordániai haderő biztosítaná. A zóna fenntartásához politikai – valamint talán logisztikai támogatást – kapna Ammán az Egyesült Államoktól. A csoport egyelőre a mintegy 180 ezer szíriai menekült logisztikai ellátásában nyújt támogatást.

Az Obama-kormány nem kívánt beavatkozni a szíriai konfliktusba azon felül, hogy kommunikációs eszközökkel és egyéb, “élet kioltására nem alkalmas” eszközökkel támogatta a Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen küzdő lázadókat.

Washington növekvő aggodalommal mérlegeli azt a lehetőséget, hogy a válság átcsaphat a Szíriával szomszédos országok határain. Augusztusban egy szíriai gránát becsapódása miatt egy négyéves kislány megsebesült a határ jordániai oldalán.

Az amerikai jelenlét kiépítése egy májusi jordániai hadgyakorlattal kezdődött, amelyen 19 ország 12 ezer katonája vett részt, köztük az amerikai hadsereg kommandósai is. A manőverek után az országban hátramaradt egy amerikai egység, amelynek tagjai között vannak kommunikációs, logisztikai, kiképzési és vezérkari szakértők.

Leon Panetta védelmi miniszter augusztusban tárgyalt Ammánban II. Abdalláh jordániai királlyal, James N. Mattis tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) parancsnoka pedig szeptemberben kereste fel a hasemita királyságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik