Nagyvilág

Nyert Chávez – 2019-ig ő az elnök

chávez (chávez, )
chávez (chávez, )

A jelenlegi venezuelai elnök nyerte az elnökválasztást.

Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában – jelentette be a választási bizottság hétfő hajnalban. Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a voksok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.

Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson.

Az újraválasztott elnök az eredmény bejelentését követően üzenetet tett közzé a Twitter internetes közösségi hálózaton, és köszönetet mondott a rá szavazóknak. “Köszönet imádott népemnek! Éljen Venezuela!” – áll az üzenetben. Ez volt sorrendben a negyedik választás, amelyen az elnök diadalmaskodni tudott. Ezt tartották ugyanakkor az ellenzék legnagyobb esélyének is arra, hogy átvegye a hatalmat a sajátos szocialista rendszer erősítésén fáradozó Cháveztől.

Még léggitározott is a kampány során

Az egykori ejtőernyős Chávez győzelme a térség több más – hasonló berendezkedésű – országának is fontos volt, mert így továbbra is számíthatnak az olajban gazdag Venezuela vezetésének anyagi támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik